Verhaal van de eerste vrouwelijke predikant.
Een doorbraak! Baanbrekend! Moedig.
Anne Zernike maakte diepe indruk omdat zij als eerste vrouw in Nederland predikant werd. Ze was ook de eerste vrouw ter wereld, die in een gemeente werd beroepen. Een doorbraak in een tijd waarin de rol van vrouwen in de leiding van de kerk nog uiterst beperkt was. Haar keuze om theologie te studeren en haar benoeming in de Doopsgezinde gemeente van Bovenknijpe in 1911 waren baanbrekend, niet alleen omdat ze als vrouw een dergelijke functie bekleedde, maar ook vanwege haar moed om zich in een traditioneel door mannen gedomineerd domein te begeven. Dat ze ervoor koos om in een klein dorp als Bovenknijpe te gaan werken, toont haar toewijding en idealisme. Met die toewijding en dat idealisme ging ze aan het werk op het kerkelijke en het sociale terrein.
Daarnaast maakte Anne Zernike indruk door haar progressieve en eigenzinnige gedachtegoed en haar pioniersgeest. Ze werd een symbool van de emancipatie van vrouwen binnen kerk en samenleving. Ze was sociaal en maatschappelijk betrokken. Ze nam haar ideeën mee in haar werk binnen de kerkmuren en ver daar buiten. Het buitengebied van Bovenknijpe was een zeer arm gebied van turfarbeiders en werkelozen.
Haar benoeming inspireerde generaties vrouwen na haar om leidinggevende posities in hun kerk te ambiëren. Haar invloed is blijvend, zoals blijkt uit het feit dat de Doopsgezinde gemeente in Bovenknijpe haar jaarlijks met een lezing wil eren, waarbij thema’s die met haar leven en werk verband houden, centraal staan.
De lezing door da. Christien Duhoux-Rueb op 16 november 2024 zal deze unieke bijdrage van Zernike verder verkennen, met een hedendaags perspectief op haar betekenis.
Waarom maakte zij zo’n indruk?
foto bron webX