Groenende Kerk

25 mei 2023
18:00 - 20:00
Activiteiten
fermanje of boppeseal

Proeven en praten, over voeding en landbouw.
Coen en Roelof …
Wordt het niet tijd om in onze gemeente weer wat aan vergroening te doen? Bijvoorbeeld, een goed gesprek met elkaar over voeding en landbouw, onder het genot van een lekkere maaltijd? 
Eén van de drijvende krachten achter vergroening, de natuurorganisatie A Rocha (https://www.arocha.nl/), heeft een kant en klare proevenenpraten maaltijd ontwikkeld om gesprekken over voeding en landbouw te stimuleren (www.proevenpraten.nl), met een recept voor een (niet)vegetarische 3 gangen maaltijd: tomatensoep van echte tomaten; spaghetti met verse pastasaus, gehakt en of geraspte kaas; cake met roomijs. We moeten die zelf nog wel klaar moet maken.
Tussen de gangen door worden de gesprekken gevoerd. Om hier richting aan te geven gaan we eerst luisteren naar de stemmen van belanghebbenden in het debat over de landbouw / voedsel transitie, met name consumenten en boeren. Zij hebben verschillende meningen over voeding en landbouw: snel/fast of langzaam/slow; met vlees, vegetarisch of vegan; gangbaar of  biologisch. De gesprekken gaan over voorkeuren, kosten, relaties met de natuur en God, duurzaamheid en wat rechtvaardig is. A Rocha heeft hierbij enkele vragen opgesteld die in kleine groepen en / of plenair besproken kunnen worden. Het gaat niet om het gelijk maar om het vieren van de diversiteit. 

Roelof Akse en Coen Reijntjes willen de gesprekken wel leiden. Voor de bereiding van de maaltijd hebben we wat hulp nodig. Ieder die daar zin in heeft kan meedoen, maar wel even van te voren opgeven in verband met de inkoop. We vinden donderdagavond 25 mei van 18.00 tot 20.00 wel een geschikt moment. Inloop om 17.30 uur. 

Deze proeven/praten maaltijd gaat later misschien gevolgd kunnen worden door een tweede maaltijd, wel of niet in combinatie met een boerderij bezoek. Dit zou een vegetarische biologische streekmaaltijd kunnen zijn met producten gekocht bij de ‘Streekboer’. We willen dan in gesprek gaan met 2 of 3 doopsgezinde biologische boeren uit Damswoude, Rottevalle en Surhuisterveen. De datum voor deze [tweede] maaltijd is nog niet vastgesteld. Misschien wordt dat pas na de zomer. 

Als jullie hier zin in hebben dan horen we dat graag voor uiterlijk 22 mei (coen.reijntjes@gmail.com) zodat we daarna de voorbereidingen in gang kunnen zetten.