… beleidsplan

… beleidsplan

14 november 2023

Inleiding:
In deze visie wil de Kerkenraad U betrekken bij de evaluatie van de beleidsvisie van 2021 betreffende de toekomst van onze gemeente. Deze aangepaste beleidsvisie is een werkdocument voor hoe we in de toekomst onze gemeente vorm en inhoud kunnen geven.

Vertrekpunt:
Wij vormen een gemeenschap die zich kenmerkt door een eigen, ondogmatische, vrijheid van geloofsbeleving vanuit de Dopers Christelijke Traditie.
 Wij doen dat door stiltemomenten, vieringen, leerhuizen, concerten, gesprekskringen, (boeken)markten en solidaire hulp; steeds onder de noemer van ontmoeting, verbondenheid, inspiratie en verdieping van geloof. Van belang is dan eerst om te kijken hoe het nu reilt en zeilt voordat we kijken hoe zaken anders kunnen of moeten. Als startpunt voor de discussie mogen we vaststellen dat anno 2023 de Doopsgezinde Gemeente Drachten – Ureterp kan worden gekarakteriseerd als een boeiende en bloeiende Gemeente. Er is veel inzet van diverse leden en belangstellenden en we hebben nog voldoende leden (92) en belangstellenden (41). In de laatste twee jaar hebben we zes nieuwe leden mogen verwelkomen. De Gemeente is financieel gezond door de bijdragen van leden en belangstellenden, door het verkrijgen van legaten en door een prudent vermogensbeheer.
De kerkzaal met bij-ruimtes wordt dagelijks gebruikt en er is een toeloop van huurders zoals koren en andere organisaties voor eenmalig of meervoudige benutting van de ruimtes. Door het organiseren van een bijna professionele boekenmarkt hebben we een wijdverbreide bekendheid gekregen en velen hebben de weg naar onze Vermaning gevonden voor deze boekenmarkt, tsjerkepaad of sinterklaasmarkt en de zomer jaarmarkt.
Onze Gemeente participeert actief in overleg met onze zuster Gemeenten Rottevalle-Witveen en Surhuisterveen, de FDS en ADS en lokaal met de Baptisten Gemeente Elim, De Grote Kerk (PKN) en de Katholieke Parochie van Drachten. De samenwerking met de Gemeenten Rottevalle-Witveen en Surhuisterveen is gericht op de toekomst geïntensiveerd.

Personele bezetting:
We prijzen ons gelukkig met onze voorganger ds. Roelof Akse die voor 50% actief is bij ons en voor 50 % in de Gemeente Damwoude. Er is een kostersteam van vrijwilligers beschikbaar voor, tijdens en na de vieringen en ook de vele schoonmaakwerkzaamheden worden door vrijwilligers vanuit de Gemeente verzorgd. Binnen de toekomstgerichte intensivering van de samenwerking van de Drie Gemeenten is het voornemen om gezamenlijk een werk(st)er aan te stellen naast ds. Roelof Akse. Dit voornemen moet nog uitgewerkt worden tot een voorstel wat aan de Gemeenten gepresenteerd zal worden.

Zorgen en kansen:
Maar onze Gemeente kenmerkt zich, net als het overgrote deel van kerkelijk Nederland, door een verouderend leden- en belangstellenden-bestand en hoewel velen nog zeer actief zijn binnen de Gemeente is voor de toekomst aanwas nodig om ook voor de komende generaties ons Dopers geluid te laten klinken. Overal in het land zijn tal van kerken actief met meer of minder succes jongeren en jongere gezinnen aan zich te binden. Inmiddels, als uitvloeisel van de aanbevelingen van de werkgroep Toekomst Bestendig Doopsgezind Noord Nederland, is er een actieve groep Middenleeftijders gevormd.

Plan van aanpak:
Wat zeker zal blijven en door een ieder wordt genoemd is ‘omtinken’, vertrouwen in de Eeuwige en in elkaar. Het blijven aanbieden van een breed scala aan activiteiten samenkomsten, vieringen kringen en dat allemaal dankzij de inzet van velen. Ook het onderwijs/leerhuis vervult een belangrijke plaats en veel waarde wordt toegekend aan muziek in velerlei uitingen. Naast de bestaande vieringen is veel interesse voor nieuwe vormen en vieringen waarbij ook gedacht wordt aan andere tijdstippen met het oog op jongeren/jongere gezinnen. Het samen eten wordt als zeer waardevol ervaren en ook deze activiteit zal gecontinueerd worden.
Wij kunnen er niet meer omheen, onze levensstijl past niet meer bij het behoud van de aarde en wij zullen ons leven anders moeten inrichten om een leefbare wereld na te laten voor de volgende generaties. De kerken in Nederland zijn al een tijd bezig om een mindset te creëren voor een andere levensstijl onder de noemer van Groene Kerk. Ook allerlei meer praktische zaken krijgen daarbij aandacht in de vorm van tips en voorbeelden. Ook onze gemeente is aangesloten bij deze beweging onder de noemer van groenende kerk, een werkwoord. Wij willen in de komende periode de prachtige en ontroerende schepping centraal stellen en met elkaar zoeken naar wat wij kunnen.
Wij staan als Gemeente voor grote maar ook boeiende uitdagingen; het is een uitdaging om het geloofsgesprek steeds weer op te pakken en te blijven kijken naar wat wij samen geloven. Dat is immers wat ons richting geeft in de Gemeente schrijft Fulco van Hulst en gebruikt hoofdletters bij “KOPPIG VOLHOUDEN” waarbij hij verwijst naar Rosa Parks die in 1955 weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke. Ook in onze tijd is er veel onrecht en uitsluiting maar onze Gemeente wil staan voor een inclusieve samenleving waarbij er geen plaats is voor onderscheid naar ras, kleur, geaardheid en gender.